Segundo artículo de opinión (práctica) para la columna La Vorágine; bueno, en realidad es el tercero, pero el segundo de verdad no merece ser leído... Sobre ésta columna quiero advertir que está escrita con un matiz de prepotencia literaria importante; carácter que como "profesional" de las ciencias de la información debo desarrollar :) También quiero explicar por qué escribo en catalán (valenciano). Lo cierto es que a la hora de escribir la columna en clase el tiempo es un factor de presión y, haciendo uso del español, me dejo llevar y a menudo se me escapan sin querer expresiones que no son de lo más adecuadas. La lengua del país donde vivo, aunque no sea la materna, me parece preciosa y la elijo porque tengo un dominio de ella más académico (o eso creo). Bueno, aquí dejo el texto:

LA VORÀGINE

La dura lectura.

No se si per a vosté llegir és un plaer. De fet, en aquest moment està llegint-me i pot no estar gaudint precisament. Alguns llegixen el periòdic al metro, altres mentre caminen, hi ha dels que ho fan a l'hora d'esmorçar, ... Els que poden seure tranquil·lament a prendre un café i devorar el diari des de la primera a l'última pàgina són pocs; sabem que la majoria dels espanyols no té temps per a llegir.
Els joves, sobre tot, són els més criticats per la seua manca d'hàbit de lectura. Ells es defensen dient que quan les obligacions els deixen una estona lliure prefereixen eixir amb els amics a agafar un llibre. També són els estudiants els que es queixen de tindre que llegir les novel·les que els professors els imposen. Jo ara agraisc als meus professors de literatura i filosofia per haver-me obligat a llegir a Homero, a Aldous Huxley, a Enric Valor, ... però en el moment de la meua revolució adolescent descobrir els clàssics no m'interessava massa. Diu Enric Soria en l'article inserit a El Quadern (17/X/05) "Un món que s'abandona": "Tenen al seu davant l'univers més ric i més extraordinari que han inventat els humans. Podrien explorar-lo, però ni tan sols el veuen. A la majoria no els desperta la més mínima curiositat". Honestament, i encara que no vull generalitzar, crec que la majoria de joves careix de criteri per a escollir un llibre. Aquest fet no supondria un problema si la biblioteca universal no fóra tan extensa i si cada any no aparegueren vint nous best-sellers. Hauria d'haver una mena de filtre perquè, a més, el boom dels best-sellers també afecta, a vegades, al món del sèptim art. El problema és que s'assimila per naturalesa que la saga Millenium, de Stieg Larsson, és més entretinguda que la trilogia La lucha por la vida, de Pío Baroja. El llibre per a regalar a un adolescent que s'inicia en la lectura no ha de ser necessàriament un de Harry Potter, probablement també li agradarà qualsevol obra de Mark Twain. Triem allò que realment ens nodrirà al llegir-lo, en paraules de Eduardo Alonso: "Rumio, luego existo. En España se vocifera mucho y se rumia poco. Aquí todo el mundo perora y traga todo lo que le echen" (Divagaciones de un rumiante, LEVANTE, juny 2003).
Una vegada hem triat, ben triat, què llegir, és important servir-se d'un ritual per a la lectura. Ara que amb l'hivern arriben el fred i els dies curts, els recomane que facen de cada trobada amb el llibre una experiència única. Pensen que l'autor, quan ha escrit l'obra per a vosté, també ha hagut de preparar el seu propi ritual i ha hagut de seguir unes pautes. LLegir és la interacció amb el text, una cita. Vosté acudeix a una cita avorrit? Queda amb un amic per a parlar en el metro? Llavors, com a mínim, li devem al llibre i a l'autor la elecció de l'espai adient, la reflexió en cada pàgina -en cada paràgraf si es necessari- i la anotació de les qüestions que poden resultar interessants quan passe un temps. Als que lligen al llit, vull recordar-los que apaguen la llum a temps i deixen el llibre a un costat abans de bavejar-lo. Als "despistats", vull dir-los que poden perdre un amic per no tornar un llibre.

1 comentarios:

TearsInRain dijo...

Lo de poner a Enric Valor junto a Huxley y a Homero esconde oscuras intenciones :O

Publicar un comentario

Solamente puedo decir "gracias por venir"

top